Тъй като в блога
повечето статии се въртят около темата за „шкембето“ или mummy tummy, получено след раждането, бих искала да Ви
споделя една много лесна и бърза рецепта –
как да си направите
картофени шкембета на фурна.
Да ви призная, аз
не съм от най-големите почитатели на картофите и ако не е заради съпруга ми, аз
мога изобщо да не ги готвя и ям.
С тази рецепта
обаче преоткрих вкуса и достойнствата на картофите.
Освен това, тази
простичка рецепта е идеалното решение за всяка жена, която се разкъсва между
майчинството, домакинството, работата,
детето/децата, това да е добра и грижовна съпруга и в
същото време да успее да
намери минута време за себе си.
Ето как се правят
въпросните шкембета:
Трябват ви малки
картофи (с размер около яйце), с тънки ципи – в най-добрия случай млади катофи.
Количеството им зависи от това колко човека искате да нахраните. Аз вземам
около килограм за мен и съпруга ми и от тях не остава нищо.
Приготовленията
отнемат 5 минути:
Измивате картофите
и ги нарязвате на 2 през средата;
В голяма тава
слагате лист хартия за печене;
(тук искам да Ви
кажа, че аз почти винаги готвя с хартия, защото не обичам да мия тави, особено
такива, по които има загоряла храна. Предпочитам да си спестя времето и
усилията :))
Намазвате хартията
за печене с олио или зехтин по Ваш вкус;
Отгоре настъргвате
на ситно пазмезан, грана падано или обикновен кашкавал.
Поръсвате с черен
пипер или друга любима подправка (розмарин, мащерка и др.)
Разнесете
настърганото сирене равномерно по дъното на тавата.
Отгоре захлюпете
нарязаните на 2 картофи, т.е. да са с плоската страна надолу.
Ако сте избрали да
използвате пармезан, не е нужно да добавяте сол, тъй като сиренето е солено.
Така наредените
картофи наподобяват изпъкнали шкембета :)
Покрийте ги с
алуминиево фолио и ги печете в загрята фурна на 220 градуса. Проверявайте ги
дали са омекнали. Когато това стане – махнете фолиото и доизпечете за още 5
минути.
Колкото по-дребни
са картофите, толкова по-бързо ще се изпекат ( с това не Ви казвам нещо ново).
По време на печенето картофите поемат
мазнината и солеността на сиренето, а от високата температура, по плоската им
страна се образува хрупкава коричка, която е мнооого вкусна.
Можете да ги
сервирате по Ваш вкус – аз ги харесвам заляти със сметанов сос или пък с
някакъв дип със зелени подправки.
Хайде, сипете си и
чаша любимо вино и наздраве! <3
Коментари
Публикуване на коментар