Рецепта за картофени шкембета



Тъй като в блога повечето статии се въртят около темата за „шкембето“ или mummy tummy, получено след раждането, бих искала да Ви споделя една много лесна и бърза рецепта –

как да си направите картофени шкембета на фурна.

Да ви призная, аз не съм от най-големите почитатели на картофите и ако не е заради съпруга ми, аз мога изобщо да не ги готвя и ям.
С тази рецепта обаче преоткрих вкуса и достойнствата на картофите.

Освен това, тази простичка рецепта е идеалното решение за всяка жена, която се разкъсва между майчинството,  домакинството, работата, детето/децата, това да е добра и грижовна съпруга и в 
същото време да успее да намери минута време за себе си.

Ето как се правят въпросните шкембета:

Трябват ви малки картофи (с размер около яйце), с тънки ципи – в най-добрия случай млади катофи. Количеството им зависи от това колко човека искате да нахраните. Аз вземам около килограм за мен и съпруга ми и от тях не остава нищо.

Приготовленията отнемат 5 минути:

Измивате картофите и ги нарязвате на 2 през средата;



В голяма тава слагате лист хартия за печене;
(тук искам да Ви кажа, че аз почти винаги готвя с хартия, защото не обичам да мия тави, особено такива, по които има загоряла храна. Предпочитам да си спестя времето и усилията :))
Намазвате хартията за печене с олио или зехтин по Ваш вкус;
Отгоре настъргвате на ситно пазмезан, грана падано или обикновен кашкавал.



Поръсвате с черен пипер или друга любима подправка (розмарин, мащерка и др.)
Разнесете настърганото сирене равномерно по дъното на тавата.
Отгоре захлюпете нарязаните на 2 картофи, т.е. да са с плоската страна надолу.



Ако сте избрали да използвате пармезан, не е нужно да добавяте сол, тъй като сиренето е солено.

Така наредените картофи наподобяват изпъкнали шкембета :)

Покрийте ги с алуминиево фолио и ги печете в загрята фурна на 220 градуса. Проверявайте ги дали са омекнали. Когато това стане – махнете фолиото и доизпечете за още 5 минути.

Колкото по-дребни са картофите, толкова по-бързо ще се изпекат ( с това не Ви казвам нещо ново).

 По време на печенето картофите поемат мазнината и солеността на сиренето, а от високата температура, по плоската им страна се образува хрупкава коричка, която е мнооого вкусна.



Можете да ги сервирате по Ваш вкус – аз ги харесвам заляти със сметанов сос или пък с някакъв  дип със зелени подправки.


Хайде, сипете си и чаша любимо вино и наздраве! <3

Коментари