Не знам как е при Вас, но допреди да родя и да се окажа с диастаза, ми се случваше да се чувствам подута основно когато наближаваше да ми дойде месечния цикъл. В останалото време от месеца като цяло рядко съм имала моменти на подуване на корема.
Обикновено за всяко
подуване съм намирала някакво обяснение – Коледни празници, гостуване на мама,
гостуване на баба, гости вкъщи, кулинарни сбирки с приятели и др. Искам да
кажа, че като цяло съм знаела защо ми се случва да се чувствам като балон.
С годините обаче
забелязах, че от време на време се подувам без да е налице някоя от гореизброените
причини. Така започнах да се наблюдавам, за да засега защо или по-точно какво
кара корема ми да се подува.
Понастоящем коремът
ми все изглежда подут, ако съм с по-прилепнала дреха или не нося ластичен
колан. Това обаче е заради моята диастаза, която в моя случай се позатвори с помощта на специфични упражнения. За да се сдобия отново с
плоския си корем обаче, ще се наложи хирургическа намеса, тъй като имам и две
хернии.
Когато имате
диастаза, подуването на корема е много по-видимо, тъй като платното, което свързва
правите коремни мускули (Линеа алба) е
силно разтегнато или скъсано.
Като цяло има
няколко основни фактора, които оказват влияние върху подуването на корема:
* Храната и напитките
* Непоносимост към
определени храни
* Приемане на
повече сол
* Недостатъчен
прием на вода
* Задържане на
течности
* Наднорменото
тегло
* Стресът и липсата
на движение
* Месечен цикъл
* Стойката на
тялото
Всеки от нас
познава тялото си и знае коя храна му действа подуващо. При мен това са
тестените изделия и зелето.
Има определени храни, които имат
газообразуващо и подуващо действие. Все повече млади хора се оплакват от
стомашни разстройства и дискомфорт, а нерядко страдат и от синдрома на
раздразненото дебело черво. Има многобройни проучвания, насочени към намирането
на най-добрата диета, която да донесе цялостен комфорт и тонус на тялото. Често
резултатите се свеждат до консумацията на храни, бедни на FODMAP.
FODMAP е съкращение
от Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols или на прост български
език това са храни, бедни на ферментируеми олигозахариди, дизахариди,
монозахариди и полиоли. Това са въглехидрати, които могат да причинят дразнене
на червата и да доведат до оплаквания като подуване на корема и газове, болка
или дискомфорт на стомаха, диария, запек или редуването им.
Храни, богати на FODMAP:
Храни, бедни на FODMAP:
Забелязвали ли Сте,
че подуването на корема е много по-забележимо в края на деня?
Питали ли сте се защо
е така?
Стойката на тялото
също не е за пренебрегване!
Може би не Сте си
мислили, че има връзка между нея и издутия корем. Е, помислете пак:
Всъщност точно
стойката на нашето тяло има пряка връзка с това, защо жените с диастаза имат
по-голям корем в края на деня.
Денем сме заети с
работа, домашни задължения, грижи за
децата и др., а в края на деня съвсем логично сме изморени и ни е все по-трудно
да задържим стойката си изправена. Точно в края на деня сме склонни да отпуснем
натежалите си рамене и да се изгърбим, а това причинява допълнителен натиск
върху коремната стена, а оттам и върху диастазата.
Повече информация
за връзката между диастазата и стойката на тялото можете да намерите ТУК.
Знаете ли, че
задържането на течности в организма не се причинява от прекомерното приемане на
вода?
Много жени страдат
от задържане на течности, особено през бременността. Не си мислете, че ако
ограничите приема на вода, ще намалите и подуването на корема. Приемът на вода
през устата помага не само да се освободите от задържаните в организма
течности, но и предотвратява подуването на корема.
Освен това, не
забравяйте, че приемът на достатъчно количество вода спомага за лекуването на
диастазата!
Ето малко повече информация за това --> ТУК.
Ако статията е била
полезна, споделете я и с други жени! Следете темата и във фейсбук групата Моята
диастаза – diastasis recti <3
Коментари
Публикуване на коментар