Коледни меденки с любов




Вече е декември и както се пее в една популярна коледна песен „It’s the most wonderful time of the year…”

Това е месецът на чудесата, това е онова време от годината, когато хората се сещат за близките си и са готови да направят добро дори  за непознат.

В моето семейство от край време имаме традиция да приготвяме заедно храна. Като дете с майка ми правехме коледни сладки и соленки в промишлени количества, оцветявахме сметана със сладкарска боя и декорирахме сладкиши.

Откакто имам свое собствено семейство, всяка година по това време, със съпруга ми правим заедно коледни меденки. Печем много и в различни форми и след това ги декорираме и подаряваме на близките ни. Живот и  здраве, ще предадем тази прекрасна традиция и на нашите деца, защото храната не е само средство за оцеляване – тя сплотява семейството и е празник за душата и сетивата.

Искам да споделя с Вас тази лесна и 100% изпитана рецепта за нашите семейни коледни меденки. Рецептата е толкова лесна, че е идеален повод да си направите едно неделно предколедно забавление със семейството.  

Съставките са прости:
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2  яйца
2 с.л. сода бикарбонат
1 ванилия
4-5 с.л. канела (или готова подправка за меденки)
около 5 ч.ч. бяло брашно

И така – в съставките няма нищо засукано или трудно за намиране. Можете да замените захарта с мед, но консистенцията на тестото се изменя и меденките стават по-хрупкави.

Ето как правим тестото:

- В дълбока купа смесваме меда + содата и ги разбъркваме добре;
- В друг съд разбираме яйцата, захарта, ванилията и канелата и ги добавяме при меда;
- На тънка струя добавяме олиото;
- Постепенно прибавяме и брашното;

В началото тестото се бърка лесно с голяма лъжица. Като започнете да добавяте брашното и сместа се посгъсти, ще трябва да си помогнете с ръце и да си замесите приятно меко и удобно за разточване и моделиране тесто.



  
Брашното, което тестото ще поеме е около 5-6 ч.ч. в зависимост от това с каква вместимост е Вашата чаша. Аз имам чаени чаши с различна вместимост. Ако искам да направя стандартната доза, използвам чаша от 250 мл., а ако искам да се получат повечко меденки, използвам чаша от 350 или 400 мл. Важно е да използвате като мярка една и съща чаша както за измерването на меда и олиото, така и за захарта и брашното.

След като вече имате готово тестото, не е нужно да го изчаквате да престои. Можете да преминете към забавната част – разточване и рязане.



Аз разточвам тестото на дебелина от около 5мм, защото обичам меденките да са по-хрупкави. Ако Вие ги предпочитате по-мекички и дебели, можете да разточите тестото с дебелина около 1 сантиметър.




Важно уточнение!!!
От дебелината на тестото и размера на изрязаните форми зависи колко твърди и хрупкави ще станат меденките, както и колко бързо ще се изпекат.
Ако ги обичате меки, разточете по-дебел пласт тесто. Ако искате да са подходящи за топене в кафе, какао, мляко и др., разточете ги с дебелина около 5мм или ги изпечете повечко.



Печем меденките на 180 градуса за около 15 минути, в зависимост от дебелината на тестото и големината на меденките.



През изминалите 6-7 години малко по малко си набавих какви ли не формички за сладки. Имам традиционните коледни форми. Имам и една 15-сантиметрова камбанка, която ми е подарък от моята приятелка  Нели, която живее в Германия. Купихме я от един прекрасен коледен пазар преди две години.

За украсяването на вече изпечените меденки има 3 начина: бърз, лесен или за(бавен).

Досега ние винаги сме ги декорирали по забавния и бавен начин – с фондан и роял айсинг. Ако имате желание, можете да си забъркате сами и двете. Аз лично си купувам готов фондан в няколко коледни цвята – червен, зелен, бял, и по-малко син и жълт. Роял айсинг си забърквам сама, за да е в желаната от мен гъстота. С него рисувам снежинки по меденките. Той представлява смес от пресята пудра захар, разбит на сняг белтък и капка лимон.

Този начин за украсяване е наистина много приятен, защото можете да развихрите въображението си и да изразите емоциите и виждането си за празника. Ако имате и малко по-големи деца, те също могат да се включат в украсяването, а най-хубавото е, че дори и да хапнат скришом фондан, няма опасност да им стане нещо или да се наранят.

Ето как изглеждаха част от миналогодишните ни меденки:



Лесният начин за украсяване е следния – разтапям на водна баня шоколад за готвене и в зависимост от формата на меденката, слагам от него върху нея. Отгоре поръсвам с трошени бадеми. В Лидл има различни варианти на бадеми – филирани, трошени, рязани на пръчици и смлени. Можете да поръсите и с готова коледна декорация – захарни снежинки, сърчица и др.  

Стигнахме и до бързия начина за декориране. При него просто поднасяте меденките в естествения им вид, така както Сте ги извадили от печката. Дори и така, те отново са прекрасни, защото ухаят на канела и коледна магия.

Да си призная, тази година аз ще прибегна към бързия начин, защото имаме малко бебе и няма да успея да отделя много време за украса както правехме едно време. Този начин за декорация е особено подходящ за майки с малки бебета, които искат да зарадват семейството си с ароматни и топли коледни сладки, а в същото време не искат да лишат децата и близките си от внимание :)

Тази година реших да направя меденките само в две форми – сърца и звездички. Ще ги сложа в коледни буркани и ще ги подаря на близките си. Защо тези две форми ли? Сърца – защото ги правим и ги споделяме от сърце. Звезди – за да имат всички една звездна и вълшебна Коледа.

Ето как изглеждат моите Коледни буркани:








Ще се радвам да изпробвате моята изпитана рецепта и да превърнете правенето на меденките в истински празник и забавление за Вас и близките Ви! <3


Ето малко снимки от меденките, които направих днес:









Коментари