Вече е декември и както се пее в една популярна
коледна песен „It’s
the most wonderful time of the year…”
Това е месецът на чудесата, това е онова време
от годината, когато хората се сещат за близките си и са готови да направят
добро дори за непознат.
В моето семейство от край време имаме традиция
да приготвяме заедно храна. Като дете с майка ми правехме коледни сладки и
соленки в промишлени количества, оцветявахме сметана със сладкарска боя и
декорирахме сладкиши.
Откакто имам свое собствено семейство, всяка
година по това време, със съпруга ми правим заедно коледни меденки. Печем много
и в различни форми и след това ги декорираме и подаряваме на близките ни. Живот
и здраве, ще предадем тази прекрасна
традиция и на нашите деца, защото храната не е само средство за оцеляване – тя сплотява
семейството и е празник за душата и сетивата.
Искам да споделя с Вас тази лесна и 100%
изпитана рецепта за нашите семейни коледни меденки. Рецептата е толкова лесна,
че е идеален повод да си направите едно неделно предколедно забавление със
семейството.
Съставките са прости:
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 яйца
2 с.л. сода бикарбонат
1 ванилия
4-5 с.л. канела (или готова подправка за
меденки)
около 5 ч.ч. бяло брашно
И така – в съставките няма нищо засукано или
трудно за намиране. Можете да замените захарта с мед, но консистенцията на
тестото се изменя и меденките стават по-хрупкави.
Ето как правим тестото:
- В дълбока купа смесваме меда + содата и ги
разбъркваме добре;
- В друг съд разбираме яйцата, захарта,
ванилията и канелата и ги добавяме при меда;
- На тънка струя добавяме олиото;
- Постепенно прибавяме и брашното;
В началото тестото се бърка лесно с голяма
лъжица. Като започнете да добавяте брашното и сместа се посгъсти, ще трябва да си
помогнете с ръце и да си замесите приятно меко и удобно за разточване и
моделиране тесто.
Брашното, което тестото ще поеме е около 5-6
ч.ч. в зависимост от това с каква вместимост е Вашата чаша. Аз имам чаени чаши
с различна вместимост. Ако искам да направя стандартната доза, използвам чаша
от 250 мл., а ако искам да се получат повечко меденки, използвам чаша от 350
или 400 мл. Важно е да използвате като мярка една и съща чаша както за
измерването на меда и олиото, така и за захарта и брашното.
След като вече имате готово тестото, не е нужно
да го изчаквате да престои. Можете да преминете към забавната част – разточване
и рязане.
Аз разточвам тестото на дебелина от около 5мм,
защото обичам меденките да са по-хрупкави. Ако Вие ги предпочитате по-мекички и
дебели, можете да разточите тестото с дебелина около 1 сантиметър.
Важно
уточнение!!!
От дебелината на тестото и размера на изрязаните
форми зависи колко твърди и хрупкави ще станат меденките, както и колко бързо
ще се изпекат.
Ако ги обичате меки, разточете по-дебел пласт
тесто. Ако искате да са подходящи за топене в кафе, какао, мляко и др.,
разточете ги с дебелина около 5мм или ги изпечете повечко.
Печем меденките на 180 градуса за около 15
минути, в зависимост от дебелината на тестото и големината на меденките.
През изминалите 6-7 години малко по малко си
набавих какви ли не формички за сладки. Имам традиционните коледни форми. Имам
и една 15-сантиметрова камбанка, която ми е подарък от моята приятелка Нели, която живее в Германия. Купихме я от
един прекрасен коледен пазар преди две години.
За украсяването на вече изпечените меденки има 3
начина: бърз, лесен или за(бавен).
Досега ние винаги сме ги декорирали по забавния
и бавен начин – с фондан и роял айсинг. Ако имате желание, можете да си
забъркате сами и двете. Аз лично си купувам готов фондан в няколко коледни
цвята – червен, зелен, бял, и по-малко син и жълт. Роял айсинг си забърквам
сама, за да е в желаната от мен гъстота. С него рисувам снежинки по меденките.
Той представлява смес от пресята пудра захар, разбит на сняг белтък и капка
лимон.
Този начин за украсяване е наистина много
приятен, защото можете да развихрите въображението си и да изразите емоциите и
виждането си за празника. Ако имате и малко по-големи деца, те също могат да се
включат в украсяването, а най-хубавото е, че дори и да хапнат скришом фондан,
няма опасност да им стане нещо или да се наранят.
Ето как изглеждаха част от миналогодишните ни меденки:
Лесният начин за украсяване е следния – разтапям
на водна баня шоколад за готвене и в зависимост от формата на меденката, слагам
от него върху нея. Отгоре поръсвам с трошени бадеми. В Лидл има различни
варианти на бадеми – филирани, трошени, рязани на пръчици и смлени. Можете да
поръсите и с готова коледна декорация – захарни снежинки, сърчица и др.
Стигнахме и до бързия начина за декориране. При
него просто поднасяте меденките в естествения им вид, така както Сте ги
извадили от печката. Дори и така, те отново са прекрасни, защото ухаят на
канела и коледна магия.
Да си призная, тази година аз ще прибегна към
бързия начин, защото имаме малко бебе и няма да успея да отделя много време за
украса както правехме едно време. Този начин за декорация е особено подходящ за
майки с малки бебета, които искат да зарадват семейството си с ароматни и топли
коледни сладки, а в същото време не искат да лишат децата и близките си от
внимание :)
Тази година реших да направя меденките само в
две форми – сърца и звездички. Ще ги сложа в коледни буркани и ще ги подаря на
близките си. Защо тези две форми ли? Сърца – защото ги правим и ги споделяме от
сърце. Звезди – за да имат всички една звездна и вълшебна Коледа.
Ще се радвам да изпробвате моята изпитана
рецепта и да превърнете правенето на меденките в истински празник и забавление
за Вас и близките Ви! <3
Ето малко снимки от меденките, които направих
днес:
Коментари
Публикуване на коментар